Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapuśniak z młodej kapusty Magdy

Składniki:

  • ½ główki kapusty
  • 10 dag bekonu
  • 1 cebula
  • 2 litry bulionu
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka koperku
  • szczypta chili, kminku, soli, pieprzu i cukru

Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwę przesmażyć pokrojony bekon po czym przesmażyć na nim posiekaną cebulę.
Trzymać na ogniu około 5 minut po czym dodać poszatkowaną kapustę i dusić kolejne 5 minut.
Po tym czasie zalać bulionem i gdy się zagotuje dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Doprawić do smaku solą, kminkiem, pieprzem oraz chili.
Gotować około 15 minut po czym dodać jeszcze cukier i sok z cytryny do smaku.
Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *