Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapuśniak mojej babci

Proponuję zupę, która z powodzeniem zastąpi cały obiad. Najlepiej smakuje zimą, kiedy nasze organizmy potrzebują nieco więcej materiału energetycznego. Wzbogaciłam ją dodatkowo niektórymi składnikami, niedostępnymi w kuchni mojej babci, a doskonale wzbogacającymi smak tej potrawy. Proporcje dla 4-5 osób.

Składniki:


  • 1/2 kg dobrej kapusty kiszonej
  • 1/2kg ziemniaków
  • 20 dag boczku białego
  • włoszczyzna: marchewka, seler, por, cebula
  • 1/2czerwonej papryki
  •  kawałeczek papryczki chilli
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ziarenka pieprzu czarnego, majeranek, oregano, rozmaryn


Sposób przyrządzenia:
Do garnka ,w którym będzie gotowała się zupa wlejmy 2-3 łyżki oliwy(w oryginale był to smalec, więc kto odważniejszy-proszę bardzo).Na rozgrzany tłuszcz wrzućmy rozdrobnione warzywa: pokrojoną w talarki marchewkę, seler w słupkach, paprykę w większych kawałkach, chilli, posiekane drobniutko, przekrojoną na połowę białą część pora i ósemki cebulki. Podsmażmy je chwilę, aż poczujemy silny zapach jarzyn, a one same zdecydowanie zbrązowieją(teraz się mówi o karmelizowaniu, nie o przypaleniu, ale o to samo chodzi 🙂 )Wyjmijmy je z garnka i wlejmy doń wodę. Teraz włóżmy kapustę-niezbyt drobno posiekaną, listek laurowy, ziele angielskie i niech się pogotuje. Osobno nastawmy obrane ziemniaki i ugotujmy je (ostrożnie z solą-kapusta jest już słona więc dozujmy ją roztropnie).Zgniećmy wraz z wodą ,w której się gotowały i wlejmy do kapusty, która powinna być już miękka. Przygotujmy zasmażkę: wytopmy pokrojony boczek, a skwarki wrzućmy do zupy. Na patelni pozostawmy tyle tłuszczu, aby można było zbrązowić na nim 2-3 łyżki mąki. Zaciągnijmy zasmażką zupę. Teraz możemy doprawić ją wedle uznania: solą pieprzem i ziołami. Smacznego.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor:

1 comment for “Kapuśniak mojej babci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *