Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kanapka ze stekiem i cebulą

Składniki (4 kanapki):
• 2 steki wołowe (karkówka, polędwica, rozbratel) grubości około 3 cm
• 4 duże cebule
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki ketchupu
• 1 łyżeczka brązowego cukru
• 1 łyżeczka Sambal Olek
• 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
• Sól do smaku
• 1 dłuuuga bagietka
• odrobina oliwy
• sałata, pomidory i inne ulubione dodatki.

Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w pół-plasterki, podsmażamy na oliwie aż zacznie karmelizować.
Dodajemy do niej ketchup, Sambal Olek, czosnek, cukier, pieprz Cayenne, i powoli dusimy aż płyny praktycznie wyparują.
W tym czasie smażymy na grillu, lub patelni grillowej steki po 3,5 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu pozwalamy stekom chwilkę „odpocząć”, w tym czasie możemy podgrzać na grillu przekrojone w wzdłuż kawałki bagietki. Kroimy steki na plasterki o grubości około 5 mm. Układamy na bagietce sałatę i dodatki, sporą ilość cebuli, i plastry upieczonego steak’a.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *