Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalmary z sosem ostrygowym

 

Składniki:

 

  • 450 g kalmarów
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 1 cm laski świeżego imbiru
  • 60 g grochu cukrowego
  • 5 łyżek gorącego wywaru z ryby
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • szczypta cukru pudru
  • 1 ząbek czosnku

Sposób wykonania:
Kalmary przekroić wzdłuż na pół, wyprostować i wykroić wzór w karo.
Następnie smażyć kalmary w woku na rozgrzanym oleju.
Gdy kalmary się zwinąć wyjąć je z woka i odstawić na bok.
Zlać  z woka większość oleju i wrzucić do niego posiekany czosnek, imbir oraz groch.
Smażyć około 1 minuty cały czas mieszając.
Wówczas ponownie wrzucić kalmary i dodać sos mieszając sos sojowy, cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wlać jeszcze gorący wywar z ryby i gotować ostanie 3 minuty.
Przed podaniem udekorować paseczkami papryki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *