Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalmary według przepisu Eweliny

Jest to odpowiednie miejsce dla miłośników owoców morza. Wypróbuj przepis na znakomite kalmary. Lista zakupów: kalmary, cytryna, mąka oraz olej do smażenia. 
 

Składniki:

  • 4 świeże lub mrożone kalmary
  • 1 cytryna
  • 1 szkl oleju
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • pieprz
  • sól
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku 

Sposób wykonania:

  1. Kalmary dokładnie oczyścić i pokroić na pojedyncze pierścienie.
    Osuszyć je na papierowym ręczniku.
    Skropić je sokiem z cytryny oraz oprószyć solą oraz pieprzem.
    Następnie obtoczyć je w mące.
    Kłaść na patelni z rozgrzanym olejem.
    Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. 
    Następnie majonez wymieszać z jogurtem naturalnym.
    Dodać obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
    Gotowe kalmary ułożyć na talerzu i podawać razem z sosem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *