Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalmary w sosie

Składniki:

  • 50 dkg oczyszczonych tuszek kalmarów
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany kremowej
  • 2/3 szklanki bulionu z drobiu
  • ½ cytryny
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, biały pieprz


Sposób przyrządzenia:

Kalmary dokładnie umyć. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, posolić, zakwasić sokiem z cytryny, dodać kalmary, gotować 5 minut, odcedzić. Z masła i mąki przygotować białą zasmażkę, dodać bulion i przyprawy, wymieszać, dodać pokrojone w słomkę kalmary i doprowadzić do wrzenia, nie gotować. Podawać z ziemniakami i cytryną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *