Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalmary w chrupiącej panierce Ilony

Poznaj wyjątkowy smak potraw z owoców morza. Tym razem kalmary w roli głównej. Czyli przepis na kalmary w panierce. Lista zakupów: kalmary, mąka, jajka oraz bułka tarta. 
 

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych  kalmarów
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób wykonania:

  1. Kalmary dokładnie oczyścić i pokroić na pojedyncze pierścienie.
    Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem.
    Tak przygotowane obtoczyć w mace.
    Następnie zanurzyć w roztrzepanym jajkach.,
    Na koniec obtoczyć w bułce tartej.
    Wrzucić na patelni z rozgrzanym olejem.
    Smażyć, aż panierka ładnie się zarumieni. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *