Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalmary smażone w cieście Beaty

A teraz przepis dla miłośników owoców morza. Czyli pomysł jak przyrządzić kalmary w cieście. Lista zakupów: kalmary, mąka, jajko i piwo.
 

Składniki:

  • 750 g krążków kalmarów 
  • 1/2 szkl mąki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 125 ml jasnego piwa 
  • olej do smażenia 
 

Sposób wykonania:

  1. Kalmary dokładnie oczyścić.
    Następnie do miski wyspać mąkę pszenną i kukurydzianą.
    Następnie wbić jajko i wlać piwo.
    Całość dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki z mąki.
    Wówczas dodać jeszcze sól, pieprz i słodką paprykę do smaku.
    Ponownie wymieszać.
    W powstałym cieście zanurzać kalmary.
    Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem.
    Smażyć po kilka minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *