Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalarepki z nadzieniem z cielęciny

Składniki:

  • 8 kalarepek
  • 4 ziarenka pieprzu
  • sól
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 300 g mielonej cielęciny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • cebula
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 8 plastrów chudego wędzonego boczku
  • ½ szkl. bulionu
  • łyżka masła
     
    Sposób wykonania:
    Wodę zagotować z dodatkiem pieprzu, cukru oraz soku z cytryny, wówczas wrzucić obrane kalarepki i trzymać na ogniu ok. 10 min. po czym odcedzić, ściąć wierzchy i delikatnie wydrążyć miąższ.
    Następnie cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać starty czosnek i jeszcze przez chwile smażyć, zestawić z ognia do ostygnięcia i dodać tartą bułkę, natkę pietruszki, jajko, sól oraz pieprz.
    Całość dokładnie wymieszać i powstałą masą nadziać kalarepki, przykryć ściętymi wierzchami i owinąć plasterkami boczku.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *