Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalarepka i koperkowy sos

Składniki:

  • 6 kalarepek
  • sól
  • cukier
  • łyżeczka masła
  • ½ łyżeczki Vegety
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki mleka
  • ½ szkl śmietany kremówki

Sposób wykonania:
Kalarepki obrać i pokroić na cząstki po czym wrzucić je na warzącą wodę.
Dodać do niej masło, sól oraz cukier i vegete i gotować na małym ogniu około 20 minut.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić wywarem z spod gotowania kalarepki.
Doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować do zgęstnienia, wówczas dodać kalarepkę oraz posiekany koperek.
Wymieszać i gotować około 2 minut.
Po tym czasie dodać śmietanę oraz mleko i gotować ostanie 5 minut pod przykryciem na małym ogniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *