Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafiorowy krem Magdy

A teraz przepis dla miłośników zup kremów z kalafiorem w roli głównej. Do wykonania naszego przepisu potrzebujesz: kalafiora, czosnku, mleka, bulionu. 
 

Składniki:

  • 1 kalafiora
  • 1 szkl mleka 
  • 2 szkl bulionu 
  • 3 łyżki chrzanu 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy 
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić go do garnka z rozgrzaną oliwą.
    Lekko zeszklić po czym dodać umytego kalafiora podzielonego na różyczki.
    Zalać całość bulionem.
    Dodać chrzan i gotować na małym ogniu do miękkości kalafiora.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia.
    Wlać mleko i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *