Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafiorowa Oli

Wykonanie tej zupy jest dziecinnie proste. Kalafiorowa Oli to nasza dzisiejsza pozycja. Do jej wykonania potrzebujesz: kalafiora, ziemniaków, bulionu i śmietany. 
 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 l bulionu 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • ½ szkl śmietany
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do posypania
 

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora dokładnie umyć i podzielić na pojedyncze różyczki.
    Wrzucić je do garnka.
    Dodać obrane marchewki starte na tarce, oraz obrane ziemniaki pokojone w kostkę.
    Zalać całość bulionem.
    Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
    Pod koniec gotowania dodać obraną cebule posiekaną i podsmażoną na rozgrzanym maśle.
    Zaprawić zupę śmietana i jeszcze chwilę trzymać na ogniu.
    Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i kurkumą.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki,
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *