Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior z mielonym mięsem

Składniki:

    • 1 duży kalafior
    • 1 średnia cebula
    • 1 pęczek pietruszki
    • 40 dag mielonego mięsa
    • 2 jajka
    • sól, pieprz
    • świeżo starta gałka muszkatołowa
    • 3 duże pomidory
    • 50 g masła
    • 250 ml śmietany
    • 50 g startego żółtego sera


    Sposób przyrządzenia:
    Kalafior oczyścić, dokładnie umyć, krótko obgotować w osolonym wrzątku. Wyjąć z wody i starannie osaczyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać. Cebulę, natkę i jedno jajko dodać do mielonego mięsa, wymieszać i doprawić. Pomidory umyć, po usunięciu zdrewniałych szypułek pokroić w plasterki. Śmietanę rozkłócić z jajkiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Duże naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć w nim kalafior. Wokół kalafiora rozłożyć plasterki pomidorów, a na nich doprawione mięso. Kalafior posypać wiórkami masła. Całość polać masą śmietanowo-jajeczną i posypać serem. Piec ok. 25 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *