Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior w piwnym cieście smażony

 

Składniki:

  •  kalafior
  •  olej
  •   ¾ szkl. jasnego piwa
  •   2 łyżki oleju
  •   1 szkl. mąki
  •   2 jajka
  •   łyżeczka curry
  •   sól
  •   pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora podzielić na różyczki, które wrzucić na osolony wrzątek.
    Obgotować około 4-5 minut.
    Po tym czasie je odcedzić.
    Następnie do piwa wbić jajka, dodać mąkę oraz olej.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry.
    Całość dokładnie zmiksować na gładkie ciasto.
    W powstałym cieście zanurzać różyczki kalafiora i piec na rozgrzanym tłuszczu na złoto.

Liczba porcji: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *