Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior konserwowany w zalewie pomidorowo paprykowej

Składniki:

    • 2 kg różyczek kalafiora
    • 1,2 kg pomidorów
    • 20 dkg papryki
    • natka pietruszki
    • 1 szklanka oleju
    • 10 dkg cukru
    • 6 dkg soli
    • 8 dkg czosnku
    • ½ szklanki octu spirytusowego 10%


    Sposób przyrządzenia:
    Różyczki kalafiora dokładnie wypłukać, gotować przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić, schłodzić. Oczyszczone pomidory i paprykę zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować, dodać olej, ocet, sól, cukier, posiekany czosnek i natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, dodać kalafior i gotować 5 minut. Gorące przekładać do sterylnych słoi, zamknąć. Pasteryzować 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *