Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior i brokuł zapiekany z parmezanem

Składniki:

 

  • 1 kalafior podzielony na różyczki
  • 1 brokuł podzielony na różyczki
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól, pieprz biały
     

Sposób przyrządzenia:
Dokładnie wypłukane różyczki kalafiora i brokułu ugotować w osolonej wodzie (al dente), odcedzić, przelać zimną wodą. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając, dodać zimne mleko, tarty ser, przyprawy. Powoli gotować cały czas mieszając aż sos stanie się jedwabiście gładki. Różyczki kalafiora i brokułu ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem i zapiec przez 5 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *