Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka z jajkiem i żurawinami

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  • 4 łyżki oleju
  • garść roszponki
  • 30 dag żurawiny
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/2 l bulionu
  • łyżka żelatyny
  • sok z 1 limonki
  • 6 jajeczek ugotowanych na twardo
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Piersi oprószyć solą oraz pieprzem i skropić sokiem z limonki po czym usmażyć je na rozgrzanym oleju.
    W między czasie żurawinę podlać bulionem i udusić na małym ogniu po czym doprawić do smaku cukrem i na koniec przetrzeć przez sito.
    Do masy żurawinowej do dać żelatynę i dokładnie wymieszać.
    Następnie jajka obrać i przekroić na połówki, przełożyć do salaterki i zalać tężejącą galaretą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *