Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka w pomarańczach Ewy

 

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 6 pomarańcz
  • cytryna
  • 60 g masła
  • 6 kostek cukru
  • łyżka mąki
  • 1 szkl. białego wina
  • 25 g likieru pomarańczowego
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:

  1. Kaczkę natrzeć solą i oprószyć lekko pieprzem po czym przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec w trakcie polewając sosem z pieczenia.
    W między czasie z cukru oraz wody przygotować jasny karmel do którego dodać sok wyciśnięty z 3 pomarańcz oraz sok z cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu do momentu, aż odparuje połowa płynu, wówczas wlać 1 szkl. wody i gotować na bardzo małym ogniu.
    Następnie kaczkę wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje i ułożyć na półmisku.
    Pozostałe pomarańcze pokroić na małe kawałki i obłożyć nimi kaczkę.
    Mąkę wymieszać z likierem pomarańczowym po czy dodać sos z pieczenia kaczki.
    Do brytfanny wlać wino dobrze wypłukać i wlać do sosu spod kaczki, który dokładnie wymieszać i przelać do gotującego się sosu.
    Pozostawić na ogniu do zagęszczenia i polać nim kaczkę.

     

    Przepis został nadesłany na  „Konkurs z Kolażem” przez Ewa K

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *