Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka w morelowej glazurze

Składniki:

 

  • 1 młoda kaczka
  • sól, pieprz

 

 

Glazura:

  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka dżemu morelowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki ulubionych suszonych ziół

 

 

 

Sposób przyrządzenia:
Tuszkę kaczki dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odłożyć na kilka godzin do lodówki. Składniki glazury wymieszać. Kaczkę ułożyć na blaszce do pieczenia, dokładnie posmarować mieszanką do glazury, odstawić na kolejne 15 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 2 godziny często polewając wytwarzającym się sosem. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *