Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka nadziewana ala Noworoczna kaczka po chińsku

Składniki:

  • 1 kaczka (ok. 2,5 kg)
  • oliwa
  • majeranek, czosnek, pieprz, sól.

Farsz:

  • 10 dkg kiełbasy myśliwskiej
  • 10 dkg szynki
  • 1/3 szklanki prażonych orzechów nerkowca
  • rozgotowany ryż
  • 1 jajko

Opis wykonania:
Dorodną, młodą  kaczkę myjemy, osuszamy, pozbawiamy nadmiaru tłuszczu ze środka, a następnie nacieramy solą, pieprzem i roztartym czosnkiem i majerankiem. Przyrządzamy nadzienie. Kiełbasę i szynkę pokroić w kostkę, dodajemy miękki ryż, orzechy uprzednio uprażone na suchej patelni, jajko, całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy kaczkę, zaszywamy lub spinamy wykałaczką. Pieczemy w temp. 200 st. C przez 25 minut, aż się zrumieni. Odlewamy nadmiar tłuszczu, przewracamy kaczkę na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 minut. Zmniejszamy temp. do 180 st. C i dalej pieczemy przez 1 godzinę, nie podlewając tworzącym się sosem. Kaczka jest upieczona, gdy po nakłuciu najgrubszej części udka wypływa klarowny sok.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *