Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka na dziko

Składniki:

    • 1 młoda kaczka
    • czosnek
    • oliwa z oliwek
    • sól

    Marynata:

    • 2 szklanki octu winnego
    • 1 szklanka wody
    • 5 małych cebul
    • pietruszka
    • marchew
    • kawałek selera
    • pieprz
    • listek laurowy
    • 5 ziaren jałowca

    Sposób przyrządzenia:
    Kaczkę dokładnie opłukać, odsączyć. Ugotować marynatę: jarzyny włożyć do zimnej wody razem z przyprawami i gotować, aż zmiękną. Gdy wywar ostygnie, dodać ocet, zalać tym roztworem kaczkę i marynować 3-4 dni. Po tym czasie kaczkę osuszyć, natrzeć solą i rozdrobnionym czosnkiem, włożyć do brytfanny, obkładając marynowanymi cebulami. Polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny polewając wytworzonym sosem i marynatą. Z podrobów i jarzyn ugotować esencjonalny rosół z 2 szklanek wody. Przecedzić go, wymieszać z mąką, połączyć z sosem z pieczenia i trochę podgotować, aby zgęstniał. Kaczkę przełożyć do gorącego sosu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *