Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kabaczki konserwowane w soku z buraków

Składniki:

    • 2 kg kabaczków
    • ½ litra soku z buraków ćwikłowych
    • 50 g octu 3%
    • 2 łyżki nasion kopru


    Sposób przyrządzenia:
    Kabaczki umyć, osuszyć, oczyścić. Starsze obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Młode kabaczki kroimy w plastry bez obierania ze skóry i usuwania nasion. Tak przygotowane kabaczki układamy w sterylnych słojach, przesypujemy nasionami kopru. Sok z buraków rozcieńczamy 2 szklankami wody, dodajemy ocet, doprowadzamy do wrzenia i gorącym zalewamy kabaczki w słojach. Szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *