Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kabaczek nadziewany krewetkami

Składniki:

  • 1 kabaczek
  • 40 dag mrożonych krewetek
  • 5 cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • ¾ szkl. oleju
  • ½ łyżeczki chili
  • łyżeczka pasty anchois
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kabaczka obrać i przekroić wzdłuż na pół po czym wydrążyć gniazda nasienne.
    Następnie posiekaną cebulę, czosnek i krewetki wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem i przesmażyć.
    Po ok. 5 minutach dodać chili, pastę anchois oraz sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać i powstałym farszem napełnić kabaczki.
    Brytfankę posmarować resztą oleju i ułożyć w niej kabaczki, podlać ½ szkl. wody i przykryć folią aluminiową.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i piec ok. 1 godziny.
    Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *