Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jólakaka – keks na islandzki sposób

Skład:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kardamonu (olejku cytrynowego lub waniliowego)
  • 1 kostka margaryny lub masła (miękkiego)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/4 szklanki kandyzowanych skórek

Sposób przyrządzenia:
Nagrzać piekarnik do 180°C, wysmarować foremkę o rozmiarach ok. 25 x15 cm. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kardamon. Rozetrzeć masło z cukrem, ubijając dodawać stopniowo jajka. Łączyć powoli z suchymi składnikami, potem z mlekiem, nie ubijać. Na końcu dodać rodzynki i skórkę. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i piec 60-70 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *