Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jogurtowa babka Wielkanocna

Przepisy na znakomite świąteczne wypieki. Dziś przepis na jogurtową babkę Wielkanocną. Lista zakupów: mąka, jogurt naturalny, jajka i cukier waniliowy. 
 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 25 dag jogurtu naturalnego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 125 ml oleju
  • 45 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
    Następnie do jajek wsypać cukier oraz cukier waniliowy.
    Całość dokładnie utrzeć na puszystą masę.
    Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo olej.
    Gdy składniki się połączą dodać jogurt naturalny oraz skórkę startą z cytryny.
    Delikatnie przemieszać po czym wsypywać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Dokładnie wymieszać.
    Gotowe ciasto przelać do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *