Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jesiotr w pomidorach pychotka

Składniki:

  • 1 jesiotr o wadze około 1,5 – 2 kg
  • sok z cytryny
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • sól, biały pieprz

Sos:

  • 2 pomidory
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka dobrej wiejskiej śmietany
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • posiekane świeże zioła
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przyrządzania:
Jesiotra myjemy i obdzieramy ze skóry która jest gruba i twarda. Skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu obsuszamy rybę delikatnie ręcznikiem papierowym. Układamy jesiotra w odpowiednio dużej brytfannie, obkładamy wiórkami masła i polewamy odrobiną oliwy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180 – 200 stopni przez około 30 minut. W międzyczasie sporządzamy sos. Dwa pomidory sparzamy we wrzątku, kroimy na plastry. Koncentrat pomidorowy mieszamy dokładnie z winem. Czosnek obieramy i kroimy w maleńką kostkę. Na ½ łyżeczce masła przez kilkanaście sekund smażymy czosnek uważając aby się nie przypalił, zalewamy winem z koncentratem pomidorowym. Chwilę razem dusimy i dolewamy śmietanę (posoloną aby się nie zważyła) przyprawiamy solą, białym pieprzem i ulubionymi ziołami. Po chwili dodajemy plastry pomidorów i bardzo delikatnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Upieczoną rybę dzielimy w poprzek na porcję co przy chrzęstnym kręgosłupie jesiotra jest prostą czynnością. Podajemy oblane sosem pomidorowym, obłożone plastrami pomidorów i udekorowane gałązkami zieleniny. Doskonale smakuje z frytkami lub ryżem na sypko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *