Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jesienny krem z dyni Adama

Pyszna, idealna na chłodne dni zupa-krem z dyni. Do jego wykonania będziesz potrzebować: dyni, cebuli, czosnku, ziemniaków i marchewki. 
 

Składniki:

  • 1 dynia 
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła 
  • ½  łyżeczki imbiru w proszku 
  • ½  łyżeczki kurkumy 
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • śmietana i pestki dyni do dekoracji 
 

Sposób wykonania:

  1. Dynię obrać a miąższ pokroić na mniejsze kawałki.
    Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę na plasterki.
    Cebulę obrać i posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić wszystkie warzywa do garnka z rozgrzanym masłem.
    Chwilę przesmażyć po czym zalać całość 1,5 l wody.
    Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
    Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia.
    Wyjąć liście laurowe  po czym całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić do smaku imbirem, kurkumą, solą i pieprzem.
    Przed podaniem udekorować łyżką kwaśnej śmietany i posypać pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *