Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jesienna zupa ziemniaczana

Składniki:

    • 0,5 kg ziemniaków
    • 20 dkg szynki lub kiełbasy szynkowej
    • 3 łyżki smalcu
    • jajka ugotowane na twardo
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • koperek i natka pietruszki
    • liść laurowy, ziele angielskie
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w cienkie słupki. Podobnie pokroić szynkę. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzać smalec, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać jarzyny i szynkę, leciutko zrumienić. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zawartość patelni, ziemniaki, i przyprawy przełożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować aż ziemniaki zmiękną. Podawać z dodatkiem zieleniny i jajkiem na twardo. Zupa powinna mieć pikantny smak. Jeśli chcemy aby była bardziej kaloryczna szynkę możemy zastąpić boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *