Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka zapiekane z oscypkiem

Składniki:

  • 5 jajek
  • tarty oscypek lub inny twardy ser w ilości wg uznania
  • 3 cebulki dymki
  • posiekana zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • tarta bułka

    Sposób przyrządzenia:
    Formę do tarty nasmarować masłem, posypać tartą bułką. Na reszcie masła zeszklić pokrojoną drobno cebulkę. 4 jajka wybić do miseczki, dodać ser, cebulę, zieleninę i przyprawy, wymieszać, przelać do formy wysypanej bułką, posypać resztą sera. Piekarnik nagrzać do temperatury około 180 stopni  C, wstawić formę z masą jajeczną,  piec aż powierzchnia dania zacznie się rumienić. Na środek wybić ostatnie jajko, piec jeszcze kilka minut, posypać zieleniną. Podawać podzielone na porcje.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *