Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka zapiekane w ziemniakach

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 ½ kg ziemniaków
  • 1 ½ łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 20 dkg ostrego żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki


    Sposób przyrządzenia:

    Ziemniaki umyć, obrać, ugotować , odcedzić i utłuc, dodać mleko i dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Przygotować natłuszczone żaroodporne naczynie, wyłożyć ziemniaczaną masę i zrobić 8 wgłębień na jajka. Do każdego wgłębienia wsypać część startego żółtego sera wymieszanego z tartą bułką, następnie wybić jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem i posypać resztą startego sera, dodać po troszkę masła. Zapiec w gorącym piekarniku około 25 minut, przed podaniem posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Doskonale smakuje z ulubioną sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *