Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka zapiekane w mlecznym sosie

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki

    Sposób przyrządzenia:
    Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połówki, ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i posypać solą i pieprzem do smaku. Przygotować sos: Mąkę wymieszać ze stopionym masłem, połączyć z zimnym mlekiem, stale mieszając zagotować, odstawić, wymieszać ze śmietaną, surowym jajkiem, 1 łyżką startego żółtego sera, doprawić do smaku sola i pieprzem. Jajka zalać sosem, posypać pozostałym żółtym serem i wstawić do gorącego piekarnika i zapiec, tak by były lekko rumiane. Wyłożyć na półmisek i posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Dobrze smakuje z makaronem i surówką z marchewki i chrzanu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *