Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka zapieczone w mięsnej skorupce

Składniki:

    • 10 dkg mielonego mięsa
    • 10 dkg pokrojonej drobno kapusty
    • 1 cebula
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • keczup
    • 3 jajka
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • masło, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Drobniutko posiekaną na krótkie odcinki kapustę obgotować kilka minut, odsączyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. 2 jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na połówki. Mięso, kapustę, cebulę, 1 łyżkę mąki, natkę pietruszki, wymieszać z żółtkiem jajka, przyprawić wg smaku, dokładnie wyrobić. Każdą połówkę jajka okleić równo masą mięsną, obtoczyć w mące. Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem, ułożyć połówki jajek i zapiekać w piekarniku przez 10 minut w temperaturze około 170 stopni. Wyjąć, każdą porcje posmarować keczupem i zapiekać jeszcze przez 5 minut.

3 comments for “Jajka zapieczone w mięsnej skorupce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *