Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka sadzone z ziemniakami, cebulką i chili

Składniki:

    • 4 jajka
    • 50 dkg obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków
    • 1 cebula pokrojona w kostkę
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 oczyszczona z nasion, drobno pokrojona papryka chili
    • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki lub kolendry
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć 3 minuty mieszając. Do naczynia żaroodpornego przełożyć zawartość patelni, dodać ziemniaki i chili, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C i piec w nim ziemniaki z dodatkami przez 15 minut. Gdy ziemniaki zmiękną naczynie żaroodporne wyjąć z piekarnika i łyżka wykonać w ziemniakach z dodatkami 4 „gniazda” na sadzone jajka. Do gniazd tych wlać ostrożnie pojedyncze  jajka wybite do filiżanki, lekko je przyprawić solą i pieprzem. Ponownie wstawić naczynie do piekarnika i piec aż jajka uzyskają pożądaną konsystencje. Przed podaniem posypać zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *