Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka po meksykańsku

Składniki na 4 porcje:
• 1 łyżka oliwy
• mała cebulka pokrojona w kostkę
• ½ zielonej papryki pokrojona w kostkę
• 1 papryka chili
• ząbek czosnku zmiażdżony
• ½ łyżki suszonego oregano
• 1 posiekany pomidor
• 1 puszka siekanych pomidorów{400g}
4 jaja
• ser feta pokruszony w kawałeczki

Sposób przyrządzania:
Wlać oliwę na patelnie {taka z przykrywką} postawić na średnim ogniu. Dodać cebulkę i paprykę zieloną i podsmażyć przez dwie minutki.
Dodać chilli i czosnek przemieszać i dodać oregano, pomidory i pół szklanki wody. Zagotować i zmniejszyć ogień.
Gotować przez 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Wyrównać łyżką i zrobić cztery „dziurki” używając tylnej części łyżki. Wbić jajka w wgłębienia i przykryć patelnie. Gotować przez około 5 minut aż jajka się zetną.
Podawać z fetą pokruszoną na jajka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *