Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka na szpinaku

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 pęczki szpinaku
  • 1 szkl mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 zabek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Sposób wykonania:
Oczyszczony szpinak gotować w osolonym wrzątku około 3 minut po czym odcedzić i przesiekać.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym dodać czosnek roztarty z solą oraz mleko.
Dokładnie wymieszać i dorzucić szpinak.
Nie przerywając mieszania doprowadzić do wrzenia. Pod koniec doprawiając do smaku gałką muszkatołową.
Natomiast jajka wbić na gotującą się wodę wymieszaną z octem.
Trzymać na malutkim ogniu około 3 minut aż białko się setnie.
Na koniec szpinak rozłożyć na talerzach a an nim ułożyć delikatnie odcedzone jajka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *