Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajecznica po chłopsku z ziemniakami

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 10 dkg słoniny
  • 10 dkg mąki
  • 8 jajek
  • 1szklanka mleka
  • sól
  • szczypiorek

 

 

 

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, poobierać, ugotować, pokroić w plasterki. Słoninę stopić, skwarki wyjąć na talerz. Na patelni na tłuszczu podsmażyć pokrojone w plasterki ziemniaki na rumiany kolor. Mleko rozmącić z mąką dodać jajka, sól do smaku .Tak przygotowaną masą zalać ziemniaki, przykryć pokrywką, nie mieszać. Jajecznica powinna być od spodu lekko rumiana. Na wierzchu można posypać posiekanym szczypiorkiem lub skwarkami. Podawać  z kiszonym ogórkiem lub zieloną sałatą lub pomidorami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *