Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajecznica pachnąca grzybami

Nie ma nic lepszego na dobre rozpoczęcia dnia niż smakowita jajecznica. Tym razem podana z aromatycznymi kurkami. Przepis zawiera: jajka, kurki, cebulę, czosnek i natkę pietruszki.  
 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • masło
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Grzyby dokładnie oczyścić.
    Większe można pokroić na mniejsze kawałki, małe postawić w całości. 
    Następnie obraną cebulę posiekać.
    Natomiast czosnek przecisnąć przez praskę.
    Razem z cebula wrzucić go dna patelnie z rozgrzanym masłem.
    Razem lekko przesmażyć.
    Wówczas wrzucić grzyby.
    Przesmażyć, aż cała woda odpruje.
    W między czasie do miseczki wbić jajka. 
    Dodać sól i pieprz do smaku i razem roztrzepać.
    Powstałą jajeczną masę wylać na patelnie z grzybami.
    Dodać jeszcze sos sojowy do smaku.
    Mieszając trzymać na średnim ogniu do ścięcia jajek. 
    Na sam koniec posypać posiekaną natkę pietruszki. 
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *