Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajecznica na parze po malezyjsku

Składniki:

  • 2 jajka
  • ½ posiekanej papryczki chili
  • 2 łyżki wody
  • ½ pokrojonej w pół plastry cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki ulubionego sosu


Sposób przyrządzenia:

Wymieszać jajka, wodę, chili, cebulę, przyprawić solą. Niedużą miseczkę posmarować obficie olejem, wlać do niej masę jajeczną. W dużym rondlu umieścić miseczkę, nalać wody tak aby sięgała 1 do 2 cm nad dno rondla. Wodę w rondlu doprowadzić powoli do wrzenia, przykryć pozostawiając szparę aby para się ulatniała, a nie skraplała na pokrywie. Powoli gotować 8 minut. Tak przygotowane jajka wyłożyć na talerzyk, polać sosem, ewentualnie posypać zieleniną i podawać. Jako dodatek znakomicie pasuje białe lub razowe pieczywo z masłem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *