Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jagody schowane w kruchym

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 4/5 kostki masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 szkl. zmielonych biszkoptów
  • ½ l malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • tłuszcz do formy
  • tarta bułka do formy

    Sposób wykonania:
    Mąkę razem z masłem, żółtkiem, cukrem i szczypta soli dokładnie wyrobić po czym uformować w kulę, którą owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Posypać ciasto przetartymi biszkoptami i rozłożyć warstwę jagód.
    Posypać je obficie cukrem i przykryć reszta ciasta starego na tarce.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około  30 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *