Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jagodowe ciasto Ewy

Mamy dla Was przepis na pyszne ciasto.  Tym razem postanowiliśmy wykorzystać do niego jagody. I tak wyszło fajne ciasto jagodowe. Aby go upiec oprócz świeżych jagód potrzebujesz: jajek, mąki, śmietany oraz cukru.

Składniki:

  • 750 g jagód
  • 4 jaja
  • 300 g mąki
  • 300 g margaryny
  • 250 g cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 100 g kwaśnej śmietany (30 %)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:

  1. Do margaryny wsypać cukier oraz cukier waniliowy.
    Ucierać do uzyskania puszystej masy.
    Wówczas dodać do niej skórkę z cytryny, wlać śmietanę oraz wbić jajka.
    Całość wymieszać, a gdy składniki się połączą wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.
    Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
    Na sam koniec wrzucić jeszcze do ciasta umyte jagody, które wcześniej oprószyć mąką.
    Gotowe ciasto przelać do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut.
    Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *