Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jagnięcina z szafranem

 

Składniki:

  • ½ kg jagnięciny
  • 3 pomidory
  • 2 gałązki szafranu
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso zarumienić ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie po czym oprószyć go solą oraz pieprzem i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Rozłożyć na nim obrane pomidory pokrojone na kawałki oraz czosnek pokrojony w plasterki.
    Posypać całość posiekaną natką pietruszki i szybko podsmażyć.
    Następnie wlać odrobinę wody i dodać rozmaryn oraz liść laurowy.
    Na koniec dodać jeszcze szafran wymieszany z mała ilością wody .
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 ½ godziny.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *