Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jagnięcina z pomidorami i karczochami

Składniki:

  • 4 łyżki greckiego jogurtu
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • 700 g chudej jagnięciny
  • 1 cebula
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 450 g pomidorów
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki posiekanego oregano
  • 2 liście laurowe
  • 85 g greckich oliwek
  • 400 g serc karczochów

Sposób wykonania;
Do jogurtu dodać 1 łyżkę oliwy, skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kminek.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie dodać pokrojone w kostkę mięso, dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na 1 godzinę.
Po tym czasie smażyć mięso na rozgrzanej oliwie aż się zarumieni.
Wówczas mięso wyjąć z patelni a wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić.
Gdy cebula się zeszkli wlać o niej wino i doprowadzić do wrzenia.
Wrzucić ponownie mięso, dodać pastę pomidorową, pomidory, oregano, cukier oraz liść laurowy.
Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 1 ½ godziny.
Po tym czasie wrzucić jeszcze serca karczochów  oraz oliwki i dusić ostanie 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *