Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłkowy sos z curry i rodzynkami

 

Składniki:

  •  500 g winnych jabłek
  •  cebula
  •  1 łyżka rodzynek
  •  ½ łyżeczki przyprawy curry
  •  łyżka masła
  •  ½ skzl. bulionu
  •  mały kieliszek białego wytrawnego wina
  •  sól
  •  pieprz

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę.
    W między czasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce po czym dodać do cebuli.
    Wrzucić jeszcze rodzynki wcześniej namoczone w winie oraz dodać curry.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Podlać bulionem i trzymać na małym ogniu, aż jabłka się rozgotują.
    Wówczas całość zmiksować na gładki sos.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i przed podaniem podgrzać.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *