Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka zapiekane w cieście

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 3 żółtka
  • 300 g margaryny
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • proszek do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 5 małych jabłek
  • mielone migdały

    Sposób wykonania:
    Obrane jabłka pokroić w plastry.
    Następnie tłuszcz posiekać razem z mąką po czym zagnieść ciasto dodając żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier.
    Powstałe ciasto rozwałkować i wykroić z niego krążki, którymi oblepić plastry jabłka.
    Posmarować je roztrzepanym jajkiem i obtoczyć w płatkach migdałowych oraz posypać cukrem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 40 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *