Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka z bitą śmietaną

Składniki:

  • ½ kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki soku jabłkowego
  • łyżeczka masła
  • 4 dkg posiekanych migdałów
  • szklanka  śmietany 30%
  • 5 dkg rodzynek

    Sposób przyrządzenia:
    Jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić. Dodać 2 łyżki cukru, sok jabłkowy i ostrożnie dusić na małym ogniu, aż będą  miękkie. Schłodzić. Zrumienić masło z migdałami, dodając pozostały cukier. Smażyć , aż cukier się karmelizuje i  wprost z patelni wyłożyć na talerz. Ubić śmietanę na sztywno. Jabłka udekorować migdałowym  karmelem , bitą śmietaną i rodzynkami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *