Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka z bitą śmietaną

Składniki:

  • ½ kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki soku jabłkowego
  • łyżeczka masła
  • 5 dkg posiekanych migdałów
  • 20 dkg bitej śmietany
  • 5 dkg rodzynek

    Sposób przyrządzenia:
    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Dodać 2 łyżki cukru, sok jabłkowy i ostrożnie dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Schłodzić. Zrumienić masło lub margarynę z migdałami, dodając pozostały cukier. Smażyć, aż cukier się karmelizuje i wprost z patelni wyłożyć na talerz. Śmietanę ubić . Jabłka udekorować karmelem migdałowym, śmietaną i rodzynkami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *