Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka w biszkoptowym cieście

Składniki:

  • 4 jabłka kompotowe
  • sok z cytryny
  • 8 łyżek dżemu malinowego
  • 6 czubatych łyżek mąki tortowej
  • 6 płaskich łyżeczek cukru
  • 3 jajka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • masło
  • cukier puder

    Sposób wykonania:
    Obrane jabłka pokroić na pół, usuwając gniazda nasienne po czym ułożyć je w formie wysmarowanej masłem.
    W otwory po gniazdach nasiennych włożyć odrobinę dżemu i skropić całość sokiem z cytryny.
    Następnie białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier.
    Żółtka roztrzepać razem z mąką oraz cukrem waniliowym po czym połączyć je z pianą.
    Powstałym ciastem zalać jabłka.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 25 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *