Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka smażone w cieście o waniliowym aromacie

Składniki:

  • 3 duże jabłka

    Ciasto:

  • 25 dkg mąki
  • 1 szklanka wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 białka na pianę
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • olej

    Sposób przyrządzenia:
    Jabłka umyć, obrać, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne i pokroić w grubsze plastry. Do mąki wlać wodę, dodać żółtka, olej, sól i starannie wyrobić drewnianą łyżką. Gdy masa będzie dobrze wyrobiona dodać uprzednio ubitą na sztywno pianę z białek. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wbić na widelec krążek jabłka, umoczyć w cieście i smażyć powoli nazłoci sty kolor z obu stron. Wyjąć na talerz, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Podawać gorące.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *