Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka pieczone w białym winie

Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pieczone jabłka w białym winie. Do ich wykonania oprócz jabłek potrzebujesz: białego wina, migdałów, fig, miodu oraz wina.    
 

Składniki:

  •  4 duże jabłka
  •  100 g suszonych fig
  •  50 g migdałów
  •  1 łyżka białego wytrawnego wina
  •  1 szkl. miodu
  •  1 łyżka masła
  •  ćwierć szkl. wody
  •  ćwierć szkl. białego wina

Sposób wykonania:

  1. Obrane migdały wrzucić na rozgrzaną patelnię.
    Uprażyć je po czym dodać pokrojone figi.
    Skropić całość łyżką wina i wymieszać.
    Następnie jabłka umyć i ściąć z nich czubki.
    Miąższ delikatnie wydrążyć.
    Wypełnić je migdałami i figami.
    Przełożyć jabłka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
    Natomiast do rondelka wlać wino oraz wodę.
    Wymieszać po czym dodać miód i masło.
    Trzymać na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia się składników (nie doprowadzić do zagotowania).
    Powstałym sosem zalać jabłka.
    Wstawić je do piekarnika i zapiekać około 20 minut. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *