Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka grillowane z bakaliami

Składniki:

 

  • 8 szt dużych jabłek
  • 1 paczka rodzynek
  • 1 paczka orzechów laskowych
  • 1 paczka orzechów włoskich
  • 1 paczka migdałów
  • 1 paczka owoców kandyzowanych
  • słoiczek miodu
  • rum

 

 

Sposób przyrządzenia:
Jabłka dokładnie umyć ,osuszyć, odkroić górną część ok. 1,5 cm, wydrążyć gniazda nasienne i część miąższu, pozostawiając ok. 1 cm ściankę. Orzechy i migdały sparzyć ,obrać ze skórki, posiekać. Jabłka napełnić bakaliami, do każdego wlać po1 łyżeczce miodu i łyżeczce rumu. Każde jabłko zawinąć w folię aluminiową. Tak przygotowane jabłka wkładamy do piekarnika  lub pieczemy na grillu aż jabłko będzie miękkie. Kilka minut przed końcem pieczenia, ostrożnie rozchylić folię aby jabłko lekko się zarumieniło. Podawać  „w miseczkach” z foli w której jabłka się piekły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *